Öt módszer az átlátható munkakultúra megteremtésére

Szerző: | 2020. 05. 11. | Agilis szervezetek

Olvasási idő:

A The Corporate Rebels egy két srácból álló mini csapat, akik otthagyták nagyvállalati munkájukat azért, hogy felkeressék a világ leginspirálóbb munkahelyeit. A sok tapasztalatot – amit így a földgolyó legprogresszívabb vállalataitól első kézből szereztek meg – különféle fórumokon osztják meg a világgal.

A következő írásukban öt módszert ismertetnek, amellyel fokozatosan teremthető meg az egyre nagyobb átláthatóság a szervezetben. Az átláthatóság biztosításával elősegíthetjük, hogy a munkavállalók minél több jó döntést hozhassanak meg saját hatáskörben, aminek eredményeképpen növekedhet a szervezet hatékonysága.

Öt módszer az átlátható munkakultúra megteremtésére

„Ez maradjon kettőnk között” – általában ez az alapértelmezett hozzáállás a hagyományos szervezetekben, ahol csupán néhány vezető jut hozzá értékes információkhoz.

Aztán persze ezeknek a nagykutyáknak kell meghozniuk az összes fontos döntést. Ennek eredményeként a frontvonalban dolgozókkal – vagyis azokkal, akik a munka oroszlánrészét végzik el — csak némi háttér-információt osztanak meg.

Sötétben tapogatózó dolgozók

Viszont a dolgozóknak a gyors és hatékony döntéshozatal érdekében sok mindenről kellene információval rendelkezniük. Ennek ellenére a munkavállalók többségének fogalma sincs arról, hogy a szervezetük valójában hogyan működik, és hogy milyen stratégiát kellene követniük.

És hogy mi a titkolózás eredménye? Bizalmatlanság, tudatlanság, pletykálás és még ennél is rosszabb dolgok. Mégis hogyan lehetne bevonni a dolgozókat a döntéshozatalba, ha még a tetteik esetleges következményeivel sincsenek tisztában, egyszerűen amiatt, mert lényeges információkat sem hoznak a tudtukra?

A rendhagyó ötlet

Több mint száz progresszív szervezet felkeresése és tanulmányozása után szerintünk egyáltalán nem meglepő, hogy sok cég a radikális átláthatóságon alapuló munkakultúra mellett dönt, miután úgy vélik, hogy a lehető legtöbb dolgozó számára kell hozzáférhetővé tenni az információkat. Ezek a vállalatok annak köszönhetik a sikerüket, hogy az „alapértelmezés szerinti nyitottság” elvét követik, valamint a „nyugodtan kérdezz bármit” mentalitás jellemző rájuk. A dolgozókkal a megfelelő információkat a megfelelő időben közlik.

A progresszivitás szempontjából a radikális átláthatóság elengedhetetlen követelmény a szervezetek számára – és örvendetes változás, mivel ennek eredményeképpen a dolgozók nagyobb mértékben vesznek részt a döntéshozatalban, jobban teljesítenek, továbbá nagyobb bizalommal vannak a szervezet és a vezetők iránt.

A rendhagyó ötlet gyakorlati megvalósítása

De hogyan lehet létrehozni a radikális átláthatóság kultúráját? Mire kell figyelni? Hogyan lehet a szervezet jelenlegi működésén változtatni? Némelyik haladó szellemű szervezet teljesen beleveti magát a sűrűjébe, de aggodalomra semmi ok, apró lépésekkel is lehet haladni.

Lentebb összegyűjtöttünk öt olyan módszert, amelyeket alkalmazva a cégek kitűnhetnek a versenytársaik közül a radikális átláthatóság tekintetében; az egyszerűbbekkel kezdjük, és fokozatosan haladunk a radikális gyakorlatok felé.

1. Átlátható tájékoztatás

Az első, de rendkívül fontos lépés az átlátható kommunikáció előmozdítása. Többek között a következő apró lépések megtételével biztosítható, hogy valamennyi dolgozó tudomást szerezzen a cégnél zajló történésekről:

  • A célokat, tevékenységeket és a csapatok által elért előrehaladást egy falitáblán kell vezetni.
  • Naponta rövid meetingeket (általában állómeeting) kell tartani, amik során a csapattagok megoszthatják a többiekkel, hogy éppen mivel foglalkoznak, és miben kérnek segítséget.
  • Rendszeresen olyan meetingeket kell összehívni, amelyeken a csapattagok a vállalásaikról számolnak be, pontosabban arról egyeznek meg, hogy melyik csapat mit vállal magára, és milyen eredmény eléréséért vállal kötelezettséget.
  • A dolgozókat bátorítani kell a közösségimédia-szerű kommunikációs csatornák használatára a könnyebb információmegosztás céljából, például olyan azonnal használható eszközöket, mint a Slack, Facebook Workplace, Microsoft Teams vagy a Yammer.
  • A vezetőket arra kell ösztönözni, hogy a szervezethez tartozó összes dolgozót például nagygyűlések során tájékoztassák.
  • A UKTV példájából merítve a kérdezz-felelek gyűléseken megszokott őszinte és nyílt kommunikáció révén kell növelni az átláthatóságot.
2. Alapértelmezés szerint a lehető legnagyobb mértékű nyitottság

A második lépés minden információ közzététele, kivéve akkor, ha az ellen valamilyen alapos indok szól. Ezen „alapértelmezett nyitottság” vezérelv a lehető legtöbb dolgozó számára biztosít hozzáférést az információkhoz.

Ez pedig jobb döntéshozatalt, valamint a dolgozóknak a döntéshozatalba való nagyobb fokú bevonását teszi lehetővé. Ahhoz, hogy a munkavállalók mindenféle hasznos dokumentumhoz is hozzáférjenek, nagy segítséget jelenthet többek között a Google Drive vagy a Microsoft OneDrive.

3. Átlátható teljesítmény és célok

Biztosítani kell a csapatok (és csapattagok) számára a teljesítményadataikhoz való hozzáférést is, de ami még ennél is fontosabb, hogy ily módon a munkatársaikhoz mérhetik magukat.

Például közzé lehet tenni az összes dolgozó teljesítményét egy online táblázatban, ezzel a dolgozók egészséges versenyszellemét is felébresztve. Többek között a Buurtzorgnál és a Handelsbankennél láttuk hasonló összehasonlító táblázat alkalmazását.

Nem csak a pénzügyi teljesítményt érdemes átláthatóvá tenni, arról is meg kell győződni, hogy az adatok a szervezet küldetésétől függően a megfelelő irányba terelik a dolgozókat.

A radikális átláthatóság elengedhetetlen követelmény a szervezetek számára… a dolgozók nagyobb mértékben vesznek részt a döntéshozatalban, jobban teljesítenek, továbbá nagyobb bizalommal vannak a szervezet és a vezetők iránt.
4. Átlátható pénzügyek

A következő lépés a szervezet pénzügyeinek átláthatóvá tétele. Ha azt szeretnéd, hogy a dolgozók valóban vállalkozószelleműek legyenek, akkor tisztában kell lenniük a cég működésével, amibe beletartozik a pénzügyi oldal is. Tehát először is gondoskodni kell arról, hogy a dolgozók elsajátítsák a pénzügyi alapismereteket.

A vendégek vizét körbejárva utántöltögető vezérigazgató, Ari Weinzweig által vezetett Zingerman’s amerikai online élelmiszerboltnál ennek kiváló gyakorlati megvalósulását láthattuk: „nyitott könyv” menedzsment. A megbeszélések során a dolgozók átbeszélik az előző heti pénzügyi eredményeket, beleértve az értékesítéseket, a bevételt, a költségeket és az ügyfél-elégedettséget.

5. Átlátható fizetések

Az átláthatóság legmagasabb szintjét vitathatatlanul a fizetések szervezeten belüli közzététele jelenti. Számos általunk közelebbről tanulmányozott szervezet meglépte ezt a lépést, ami egyértelműen a valódi elkötelezettségükről tanúskodik, miszerint az égvilágon semmit sem szeretnének eltitkolni a dolgozóik elől.

Hogyan csinálják? Nos, minden út Rómába vezet. Egyes cégek egyszerűen közzéteszik a dolgozóik fizetését, és úgy vannak vele, hogy majd meglátják, mi sül ki ebből. Más vállalatok ennél óvatosabbak: megkérik a munkavállalókat, hogy tegyék közzé a saját fizetésüket, és ezután tudják csak megnézni az ugyanígy eljáró munkatársaik fizetését.

Bárhogyan is döntesz, fontos, hogy méltányosan és átlátható módon járj el.

 

Forrás: https://corporate-rebels.com/transparent-work-culture/

<a href="https://agiluu.hu/author/istvan/" target="_self">Marhefka István</a>

Marhefka István

9 éves koromban kezdtem a programozást, professzionálisan pedig több mint 20 év tapasztalattal rendelkezem szoftvertermékek kifejlesztésében. Jónéhány agilis csapatban dolgoztam különféle szerepkörökben (vezető szoftverfejlesztő, architect, termékfelelős, scrum master stb.), ahol az erős csapatmunkára építve hoztunk létre sikeres termékeket. Dolgoztam magyar KKV-knál, multiknál Magyarországon és Svájcban. Korábbi saját startupom, az amerikai irodát is működtető Be-novative nevű cég, amelyből már exiteltem, a mai napig sikeres. Agilis szervezetfejlesztői és DevOps tanácsadóként 2017 óta dolgozom. Elsősorban hazai kkv-k és nagyvállalatok agilis és digitális transzformációs törekvéseit támogatom.

Az Agiluu támogatja a szervezeteket, hogy agilisabbá váljanak.

Tetszett az írás? Iratkozz fel a blogra, hogy mindig értesülj az új írásokról!