Rólunk

Hogyan született meg az Agiluu?

Marhefka István vagyok, az Agiluu alapítója. Eredeti szakmám szerint szoftverfejlesztő mérnök vagyok, a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem műszaki informatika szakon 2005-ben.

Húsz évet töltöttem a szoftverfejlesztési szakmában, és szoftvertermékeket készítettem a nagyvállalati és állami szektorban: a bankszektorban és az energiaszektorban tevékenykedő vállalatoknak, a magyarországi Honvédelmi Minisztériumnak is dolgoztam, saját innovációmenedzsment-platformot fejlesztettem a globális piacon jelen lévő nagyvállalatoknak a saját Be-novative nevű startupomban – csak hogy néhány példát említsek.

Három évig éltem Svájcban, és közben az ország legnagyobb telcocégénél dolgoztam különféle innovatív megoldásokon: mobilos fizetési megoldást, majd fájlszinkronizációs szolgáltatást fejlesztettem („Dropbox-klón”), mindkettőt a svájci B2C-piacon.

A húsz év alatt sok szerepkört töltöttem be: fejlesztőként, vezető fejlesztőként, software architectként is dolgoztam, de voltam line manager, product owner és scrum master is.

Talán furcsának tűnhet ez a sokszínűség, de valójában én mindig is ebben hittem: nem a titulusok számítanak, hanem hogy egy adott környezetben sikerre vigyünk egy kezdeményezést, például egy szoftvermegrendelést vagy egy termék fejlesztését. Ehhez kreativitásra, nagy fokú felelősségvállalásra van szükség, amely nem fér össze a szigorúan beskatulyázott szerepkörökkel.

Hálás vagyok az akkori menedzsmentnek, hogy a Synergonban 2005 környékén megismerkedhettem az agilis szoftverfejlesztéssel: először a műszaki szakmai kiválóságot elérni hivatott extreme programming módszertant tettem magamévá, majd később olyan termékfejlesztésen is dolgoztam, amely során egy bukott államigazgatási projektet „hoztunk vissza” agilis megközelítéssel, scrum keretrendszert alkalmazva.

Az agilis szoftverfejlesztés számomra lehetőséget biztosított a különféle területeken felfedezett tehetségem kiaknázására és ambícióim kielégítésére, miközben egy ugyancsak motivált és támogató csapatban dolgozhattam. Ezt persze úgy, hogy közben az ügyféllel is szorosan együttműködünk.

Az első sikerek után nem volt kérdés számomra, hogy ez az ideál, a követendő példa a szoftverfejlesztésben. Ezután minden munkahelyemen ezt a szemléletet igyekeztem a saját környezetemben érvényesíteni – mindenhol annyira, amennyire fogadókészség mutatkozott rá.

Húsz évet töltöttem a professzionális szoftverfejlesztés területén, és egyre inkább azt éreztem, hogy „szűk a kabát”, nem okoz már akkora örömöt „csak” szoftvert fejleszteni, és arra lenne szükségem, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsak ki és ápoljak az ügyfelekkel, mivel szerettem volna megérteni a miérteket és közelebb kerülni a valódi problémák forrásához. Sok esetben éreztem azt az évek során, hogy a szoftver mint megoldás inkább csak látszatmegoldás, és ezzel tulajdonképpen nem is a valódi probléma megoldásán dolgozunk.

A korábbi tapasztalataimat, amelyeket a termékek, csapatok és a saját cégem fejlesztése kapcsán szereztem, szerettem volna szolgáltatásként is felajánlani a piacon. Így váltam szervezetfejlesztési tanácsadóvá, pontosabban agile coachcsá és software architectté egyszerre.

Az volt az elképzelésem, hogy agilis szoftverfejlesztő csapatokat támogatok majd, de az élet végül is más lehetőséget kínált fel számomra.

Az első megbízásomat 2017 év végén kaptam a Skalár Terv Kft.-től, egy építőipari gyártmánytervező cégtől, ahol agilis csapatokat alakítottunk ki, ezzel megváltoztatva a cég addigi működését. A korábbi – a napi munka során is a vezető napi jelenlétét igénylő – munkavégzés helyett egy csapatalapú, az egyének nagyobb fokú felelősségvállalására épülő – agilis – munkamódszert honosítottunk meg, ami lehetőséget biztosít a munkavállalók egyedi motivációinak és tehetségeinek való kibontakozására. A megbízás olyan közös munka volt, amelyre a megbízóm és én is a mai napig büszkék vagyunk, és amelynek esettanulmányát a szervezetfejlesztő szakma is első helyezett Kagyló díjjal értékelte 2019-ben.

Ez a siker megerősített abban, hogy hasonló együttműködést szeretnék kialakítani későbbi ügyfeleimmel is, ennek eredményeképpen alapítottam meg az Agiluu brandet a magyar piacon.

Mit jelent az Agiluu?

Most már közhelyszámba megy, hogy azon cégek lesznek a jelenlegi változó és bizonytalan világunk nyertesei, amelyek képesek ilyen környezetben is eredményesen és fenntartható módon működni. Ennek kulcsa az alkalmazkodás, és e célból a központosított döntési jogkörökből a cégvezetés egyre többet a dolgozók kezébe ad. Ha bizonyos döntéseket átadnak vagy megosztanak a vezetők, az maga után vonja az információ megosztását is, így e változás eredménye egy átláthatóbb munkahely is lesz.

A korábbi külső motivációs rendszerek – nagyrészt a bónuszrendszer és más teljesítményalapú bérezés – helyét átveszik a belső motivációra építő motivációs rendszerek, azaz a munkavállaló a munkáját azért végzi, mert az elégedettséggel tölti el. Egyre több iparágban – és itt ismét az IT diktálja a trendet – a dolgozóknak egyre nagyobb a „hatalma”, és már nem mindegy nekik, hogy milyen céghez mennek el dolgozni, keresik azokat a modern munkahelyeket, ahol minél inkább megvalósíthatják saját elképzeléseiket. Ezt erősíti még a fiatalabb korosztályú munkavállalók elvárása is, mert ők a korábbi nemzedékekkel ellentétben már nem szeretnének évtizedeket dolgozni azért, hogy valamilyen jelentőségteljes munkát végezhessenek. Közben a dolgozókért vívott harc a virtuálisan is végezhető munkák körében már globálissá vált, amelyet a pandémia tovább felgyorsított.

 

A helyzet az, hogy az agilis működés nem csupán a cég belső működésére van hatással, hanem az ügyfelekkel (felhasználókkal) sokkal szorosabb együttműködést is teremt, amelyre a mai világban a felhasználók is egyre inkább igényt tartanak, mert olyanoktól szeretnének vásárolni, akiknek a történetével és értékeivel azonosulni tudnak, és nem feltétlenül a legolcsóbb terméket akarják megvásárolni.

Az agilitás meghonosítására óriási bátorságra van szükség a vezetők részéről, hiszen jelentős változásokkal jár ennek a szemléletmódnak a szervezetben történő elültetése. Ez a folyamat az agilis transzformáció, amely valójában soha nem ér véget. Ez nem csupán a működési mód megváltozásával jár együtt, hanem kulturális változást is hoz a cég életébe, amelyet nem lehet sürgetni.

Ahány helyen megfordultam, annyiféleképpen láttam megvalósulni az agilis működést. A legelején – még szoftverfejlesztőként – naivan azt gondoltam, hogy az általam már látott, jól működő megoldásokat egy az egyben felhasználhatom, amikor egy újabb csapatba kerülök. Pár csalódás után rá kellett jönnöm, hogy minden cég, minden csapat más és más, így megtanultam, hogy a korábban alkalmazott vagy máshol látott módszerek hiába jók, ezeket erőltetni nem lehet, és érdemesebb ezekre inkább csak inspirációként tekinteni, és emellett keresni a lehetőségeket, hogy az aktuális környezetet, hogyan lehet egyre agilisabbá tenni.

A magyar és nemzetközi piacon ettől függetlenül azért azt látni, hogy a tanácsadó cégek standard keretrendszereket (pl. Spotify-modell, SAFe) „húznak rá” mindenféle változtatás nélkül a cégekre. Bár mindegyik keretrendszer tökéletes a maga módján, mégis sok agilis kezdeményezés végződik kudarcélménnyel, amennyiben az nem veszi figyelembe a szervezet egyedi működését, és közben azt sugallja, hogy az agilis transzformáció csupán egy módszertani változás („ha ezt csinálod, akkor agilis leszel”), mivel kulturális változás is egyben.

A kulturális változás a vezetők saját meggyőződésétől függően megy végbe, ehhez viszont szükségük van az agilis működésben saját élményekre, még pontosabban saját közös élményekre a dolgozókkal. Ezekre építve tudnak „egyre agilisabbak” lenni vállalati szinten. Mi legalábbis ebben az útban hiszünk.

Az agilitás a szoftverfejlesztés területéről indult hódító útjára, de ma már bármilyen típusú cég esetén értelmezhető, és értelmezik is a világban. Az Agiluu (ejtsd: edzsájl-jú) megalapítása azt a meggyőződésünket tükrözi, hogy bárki lehet agilis, aki akar, de minden cégnek, minden csapatnak megvan a saját agilis útja, amelyet magának kell felfedeznie a saját tempójában. Mi ehhez, a saját agilis transzformációhoz nyújtunk egyedi támogatást annak érdekében, hogy az adott csapat és a benne lévő egyének minél inkább kiaknázhassák az önmagukban rejlő tehetségeiket, és megélhessék saját szenvedélyüket az általuk – tudatosan vagy nem annyira tudatosan – képviselt ügy iránt.

Marhefka István

Marhefka István

agile coach, szervezetfejlesztő, software architect, Agiluu társalapítója

Mészáros-Nagy Éva

Mészáros-Nagy Éva

tréner, digital marketer, Agiluu társalapítója

Palócz István

Palócz István

devopstanácsadó

Szilágyi Kata

Szilágyi Kata

agile team coach, coach

Törzsök Árpád

Törzsök Árpád

agile team coach