Rólunk

Hogyan született meg az Agiluu?

Marhefka István vagyok, az Agiluu alapítója. Eredeti szakmám szerint szoftverfejlesztő mérnök vagyok, a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem műszaki informatika szakon 2005-ben.

Húsz évet töltöttem a szoftverfejlesztési szakmában, és szoftvertermékeket készítettem a nagyvállalati és állami szektorban: a bankszektorban és az energiaszektorban tevékenykedő vállalatoknak, a magyarországi Honvédelmi Minisztériumnak is dolgoztam, saját innovációmenedzsment-platformot fejlesztettem a globális piacon jelen lévő nagyvállalatoknak a saját Be-novative nevű startupomban – csak hogy néhány példát említsek.

Három évig éltem Svájcban, és közben az ország legnagyobb telcocégénél dolgoztam különféle innovatív megoldásokon: mobilos fizetési megoldást, majd fájlszinkronizációs szolgáltatást fejlesztettem („Dropbox-klón”), mindkettőt a svájci B2C-piacon.

A húsz év alatt sok szerepkört töltöttem be: fejlesztőként, vezető fejlesztőként, software architectként is dolgoztam, de voltam line manager, product owner és scrum master is.

Talán furcsának tűnhet ez a sokszínűség, de valójában én mindig is ebben hittem: nem a titulusok számítanak, hanem hogy egy adott környezetben sikerre vigyünk egy kezdeményezést, például egy szoftvermegrendelést vagy egy termék fejlesztését. Ehhez kreativitásra, nagy fokú felelősségvállalásra van szükség, amely nem fér össze a szigorúan beskatulyázott szerepkörökkel.

Hálás vagyok az akkori menedzsmentnek, hogy a Synergonban 2005 környékén megismerkedhettem az agilis szoftverfejlesztéssel: először a műszaki szakmai kiválóságot elérni hivatott extreme programming módszertant tettem magamévá, majd később olyan termékfejlesztésen is dolgoztam, amely során egy bukott államigazgatási projektet „hoztunk vissza” agilis megközelítéssel, scrum keretrendszert alkalmazva. Fantasztikus csapat jött létre, akikkel jóbarátok lettünk, és 15 év távlatából őszinte szívvel állíthatom, hogy ez a barátság azóta is fennáll.

Az agilis szoftverfejlesztés számomra lehetőséget biztosított a különféle területeken felfedezett tehetségem kiaknázására és ambícióim kielégítésére, miközben egy ugyancsak motivált és támogató csapatban dolgozhattam. Ezt persze úgy, hogy közben az ügyféllel is szorosan együttműködünk.

Az első sikerek után nem volt kérdés számomra, hogy ez az ideál, a követendő példa a szoftverfejlesztésben. Ezután – több mint 10 éven keresztül – minden munkahelyemen ezt a szemléletet igyekeztem érvényesíteni – mindenhol annyira, amennyire fogadókészség mutatkozott rá.

2017-ben végül úgy döntöttem, hogy tanácsadóvá válok a piacon, és a meglévő tapasztalataimat, amelyeket a korábbi szoftvertermékek, csapatok fejlesztése kapcsán szereztem, megosztom cégekkel. Így váltam agile coachcsá és software architectté egyszerre, majd később szervezetfejlesztési tanácsadóvá, és így indult el az Agiluu is.

Az volt az elképzelésem, hogy agilis szoftverfejlesztő csapatokat támogatok majd, de az élet végül is más lehetőségeket is felkínált számomra, így az agilitással az IT szektoron kívül is lett eredményes tapasztalatom. Az egyik első ilyen megbízásom az építőiparból érkezett, ami egy olyan közös munka volt, amelyre a megbízóm és én is a mai napig büszkék vagyunk, és amelynek esettanulmányát a szervezetfejlesztő szakma is első helyezett Kagyló díjjal értékelte 2019-ben.

Ez a siker megerősített abban, hogy hasonló együttműködést szeretnék kialakítani minden ügyfelemmel elsősorban az agilitásban „őshonos” IT-ban, de más szektorokban is. Ennek eredményeképpen alapítottam meg az Agiluu brandet a magyar piacon. 

Mit jelent az Agiluu?

15 éven keresztül dolgoztam agilis csapatokban. Ahogy a különféle szoftverszállító csapatokat megjártam, és közben különféle szervezeteknél is dolgoztam, azt vettem észre, hogy hiába volt már tapasztalatom korábbról az agilitással, sosem tudtam ezeket a tapasztalatokat egy új környezetbe egy az egyben átültetni. Néhány esetben sokkoló is volt azt megélni, hogy egy másik csapatban nagyon jól működő módszert az aktuális csapatom egyáltalán nem fogad lelkesen. Olyannal fájdalmas élményben is volt részem, amikor Scrumot “elbábozva” a csapatom egyáltalán nem volt agilis, mert a megrendelő egy fix projekt leszállítását várta el tőle.

Amikor elkezdtem a saját tanácsadói pályámat, biztos voltam benne, hogy olyan irányt fogok képviselni a piacon, ami azt képviseli, hogy az agilitásnak nincs tuti receptje. Ami itt működik, az máshol nem fog. Így nem választottam azt a könnyebbik utat sem, hogy Scrum, Spotify modell vagy SAFe bevezetést (csak hogy a leggyakoribb keretrendszereket említsem) fogok eladni cégeknek, vagy a tréningek fogják jelenteni a fő bevételi forrásomat.

 

Az Agiluu (ejtsd: edzsájl-jú) brand megalapítása azt a meggyőződésemet tükrözi, hogy minden cégnek, minden csapatnak megvan a saját agilis útja, és erre a vezetők és a szervezet többi tagjainak aktív bevonásával lehet rátalálni és ezen elkezdeni járni.

Agilitás ide vagy oda, akárhogyan is nézzük, az eredmény mindig maga a szoftver. Ezért a közös célnak annak kell lennie, hogy a szoftverrel végül minél hamarabb értéket teremtsünk, és ezt fenntartható módon tegyük, magas műszaki kiválóság mellett. Csak így biztosítható ugyanis, hogy a szoftver a megrendelő üzletének fejlődését hatékonyan támogassa.

Miért fontos a szoftver egy cég életében?

A “szoftver megeszi a világot” mondják, ezért aki nem építi be a szoftvert az életébe, az végérvényesen lemarad; nemzetközileg egyre nagyobb körben elfogadott az a nézet, hogy minden vállalat egyben szoftverfejlesztő cég is egyben.

Az a kérdés csupán, hogy milyen szinten kapcsolódik össze a szoftverfejlesztés a cég üzleti részével. A legtöbb cég saját honlapot készít vagy fejleszt, hogy kommunikáljon magáról, Excelben vagy Google Sheetben pedig táblázatokat és makrókat gyárt a belső elszámolásaihoz, esetleg dobozos ERP rendszert vásárol működésének támogatásához. Ilyenkor a szoftver eszköz az üzlet szolgálatában, ami hatékonyabbá teszi a munkát, és költségként jelentkezik.

De tekinthetünk úgy is a szoftverre, mint ami szervesen beépül az üzletbe, és ekkor a kettő szimbiózisából egy új minőség jön létre. Ennek legmagasabb szintű megvalósulására példa a Netflix, ami eredetileg DVD kölcsönzőként indult, majd a vezetés – érzékelve a szűkülő piacot – egy merész elképzeléstől vezérelve internetes streamingplatformot hozott létre, amin saját készítésű filmeket és sorozatokat is közvetít. Ez a digitális transzformációs folyamat tette a helyi DVD kölcsönzőt végül globális méretű médiavállalattá.

Nincs értelme tovább azt a kérdést feszegetni, hogy mennyibe kerül a szoftver, amit a Netflix fejlesztet, hiszen az IT (aki a szoftver fejleszti) maga a Netflix. Az IT tehát nem költséghely többé. Így gondolkozik a többi BigTech cég is (mint pl. Facebook, Amazon, Google stb), ők maguk az IT, és az általuk fejlesztett digitális szolgáltatásokkal versenyeznek a piacon.

Egy szoftverszállító lehet beszállító, aki pontosan azt a szoftvert szállítja, amire megbízást vállalt a megrendelőjétől, és a szerződése kötelezi, vagy lehet egy stratégiai szövetsége is az üzleti megrendelőjének, ezáltal az üzlet fejlődését sokkal hatékonyabban támogatva.

Én az Agiluu-ban kollégáimmal és partnereimmel legszívesebben azokkal a szoftvert fejlesztő cégekkel és/vagy ügyfeleikkel dolgozom együtt, akik a kettejük közötti együttműködést erősíteni szeretnék. Ehhez az agilitás megfelelő szemléletet és eszközöket ad.

Örömömre szolgálna, ha támogathatnánk téged is ezen az úton.

Marhefka István

Marhefka István

agile coach, szervezetfejlesztő, software architect, Agiluu társalapítója

Mészáros-Nagy Éva

Mészáros-Nagy Éva

tréner, digital marketer, Agiluu társalapítója

Palócz István

Palócz István

devopstanácsadó

Szilágyi Kata

Szilágyi Kata

agile team coach, coach

Törzsök Árpád

Törzsök Árpád

agile team coach