A félreértett Product Owner típusok

Szerző: | 2023. 10. 24. | Agilis szoftverfejlesztés

Olvasási idő:

Ebben a cikkben bemutatjuk a product owner (PO) szerepkör különböző megközelítéseit, beleértve a preferált és félreértett szerepeket is. Alapját a Scrum Guide PO szerepének definíciója adja, de tudatában vagyunk annak, hogy sok nagyvállalatnál ez a szerep eltér a hivatalos iránymutatástól.

A product owner feladata a termékfejlesztés irányítása, a prioritások meghatározása, ezáltal az ügyfél számára az elérhető legnagyobb érték biztosítása. Ezt különböző módon lehet végrehajtani, attól függően, milyen szervezetről és scrum csapatról van szó. Az egész szervezetnek/csapatnak tiszteletben kell tartania a PO döntéseit.

Azonban érdemes tudni, hogy a valóságban a product owner szerepe sokféleképpen interpretálható nagyvállalatokban. Célunk az, hogy segítsünk jobban megérteni a product owner (vagy agilis termékmenedzser) szerepét, és felismerjük a jó/elfogadható és rossz/hibás PO mintákat, hogy segítsünk javítani a helyzetet a jövőben.

a félreértett po típusok:

A Scrum már jó ideje létezik, és örömteli látni, hogy sok szervezet alkalmazza annak érdekében, hogy jobb termékeket hozzon létre. Ahol emberek dolgoznak együtt termékek tervezése és építése során, ott hibák is előfordulnak, de ezekből tanulunk.

A Product Owner szerepét illetően hat gyakori tévedést azonosítottunk. Most nézzük meg ezeket a félreértett szerepeket:

A sztoriíró (Story Writer)

Könnyen felismerhetőek: görbe hát, szemek a képernyőn, kis betűméret és 14 lépéses sablon a Jirában. Elfogadási kritériumok, pipa. A fejlesztőkkel és stakeholderekkel való egyeztetése eredménye az update-elt sablon: „A részletek a ticketben találhatóak.”

A projektmenedzser (Project Manager)

Mindenki ismeri a Projektmenedzsert, akit gyakran a Kimenet Maximalizálónak is neveznek. Ez a PO lenyűgöző grafikonokat és időterveket mutat be a Jirában, mindent tud a sebességről és a valószínűségekről, a kimenet maximalizálása és az összes funkció szállítása a fő célja.

A szakterületi szakértő (Subject Matter Expert)

„Hadd mutassam be, hogyan is működik ez.” Erről szól a szakterületi szakértő. Ők az üzleti szakértők, a tapasztalt felhasználók, az architectek, designerek vagy más szakterületen jártas emberek. Tisztában vannak minden részlettel és minden hibával a szoftverben vagy a rendszerben.

Az irodista (Clerk)

„Természetesen, hozzáadhatjuk a backloghoz.” Ezek a szavak jellemzik leggyakrabban az Irodista típusú PO-t. Célja, hogy mindenkit kielégítsen, az ügyfelektől kezdve a stakeholdereken át a fejlesztői csapaton és a felhasználókon át. Azonban nem hoz döntéseket és nem kínál semmilyen víziót.

A portás (Gatekeeper)

 „Nézd, most nincs időm erre, csak olvasd el a tegnapi e-mailemet, és vedd le az első elemet a backlog tetejéről. Ezenkívül értesíts, amikor az első funkció kész van, hogy jóváhagyjam, rendben?” Ez az Portás; mindig ő az, akin át kell mennie mindennek.

A menedzser (Manager)

„Szórakoztató, izgi, innovatív munkát végzel ma? Mindenki jól érzi ma magát? Hogyan érzed magad a teljesítményeddel kapcsolatban?” A Menedzser általában sok egyéni beszélgetést folytat a csapat minden tagjával.

A kívánatos po típusok:

Ha a product owneri munkában félreértések vagy nem kívánatos dolgok történhetnek, akkor természetesen vannak kívánatos szerepek is! A konstruktív, pozitív és értékes PO szerepek, amiket a sikeresek gyakorolnak. Lássuk hát a kívánatos szerepeket:

A vízionárius (Visionary)

A Vízionárius tisztán kommunikálja a termékvíziót, a stratégiát, az üzleti célokat és az összes releváns fél céljait. A vízionárius PO hajlamos a jövőre és a status quo megváltoztatására fókuszálni, miközben segít másoknak, hogy milyenek lehetnének, ahelyett, amilyenek most.

Az együttműködő (Collaborator)

 Az Együttműködő, aki szorosan együttműködik a különféle érdekelt felekkel és a Scrum csapat(ok)kal. Az együttműködő PO általában támogatja az embereket saját felfedezési folyamatukban, legyen szó céljaik meghatározásáról, product backlog elemek tisztázásáról vagy az ügyfelek igényeinek elemzéséről.

Az ügyfélképviselő (Customer Representative)

Az Ügyfélképviselő arra összpontosít, hogy segítsen másoknak (a fejlesztőknek vagy másoknak) megérteni, mire van szükségük az ügyfeleknek, mik a kihívásaik, mik a fájdalmaik. Ebből az attitűdből a PO hajlamos elmagyarázni, hogy munkánk hogyan hat az ügyfelekre, a felhasználókra és az üzleti folyamatokra.

A döntnök (Decision maker)

A Döntnök segíti az érintetteket és a Scrum csapatot abban, hogy röviden tartsák a döntéshozatali idő rövidítésével a piacra jutás idejét. Napi szinten kell meghozni a különféle döntéseket. Egyes döntések delegálhatók a Scrum csapatához vagy a stakeholderekhez, valamennyit pedig a PO-nak magának kell meghoznia.

A kísérletező (Experimenter)

 A Kísérletező hipotézist állít fel, elmagyarázza, mi az, amit már tudunk és mi az, amit még nem. Az általunk végzett munkák nagy részét kísérletnek tekinti, nem pedig „kőbe vésett” munkacsomagnak. A Kísérletező megérti, hogy új dolgokat kell kipróbálni, felfedezni, újítani, és ezért: kísérletezik.

A befolyásoló (Influencer)

 A Befolyásoló az, aki segít a stakeholdereknek a termékvízió, stratégia, célok és célkitűzések köré igazodni. A stakeholderek és a Scrum csapat befolyásolása nehéz, de nagyon fontos munka. A Befolyásoló hatékony kommunikációs, tárgyalási és befolyásolási készségeket használ, hogy az emberek csatlakozzanak az ügyhöz.

A product owner (PO) szerepe kiemelkedő fontosságú a Scrum folyamatban, és ahogy ebben a cikkben bemutattuk, számos különböző megközelítése létezik ennek a szerepkörnek. Az egyik legfontosabb üzenet, amit szeretnénk közvetíteni, az az, hogy a kívánatos PO típusok hozzájárulnak a sikeres termékfejlesztéshez.

Ezek a PO-k segítenek a fejlesztőknek, hogy jobban megértsék az ügyfelek igényeit, és felgyorsítsák a döntéshozatalt. Az ő munkájuk révén a termékvízió és a stratégia valósággá válik, és a termék valóban értéket hoz létre az ügyfelek és a vállalat számára. A fejlesztők és a PO-k közötti harmonikus együttműködés segítségével bármilyen csapat elérheti a termékfejlesztési sikerét, és új magasságokba emelkedhet a versenyképesség terén.

 

Cikkünk a Scrum.org Stances of the Product Owner c. cikke alapján készült.

 

<a href="https://agiluu.hu/author/eva/" target="_self">Mészáros-Nagy Éva</a>

Mészáros-Nagy Éva

Korábban kulturális antropológusként, ifjúsági mentorként, hr-esként és most trénerként és marketingesként is mások fejlődésének elősegítésében lelem a legnagyobb örömömet. Számomra az agilitás azt a közös változtatni akarást és fejlődést jelenti, hogy az emberek - legyenek ők gyerekek vagy felnőttek -, ha elkötelezettek, képesek szinte bármilyen kihívással megbirkózni. Az agilitás katalizálja egymást megértését, a közösségek kommunikációját és együttműködését, a folyamatos fejlődést a valódi világban valódi emberekkel.

Az Agiluu támogatja a szervezeteket, hogy agilisabbá váljanak.

Tetszett az írás? Iratkozz fel a blogra, hogy mindig értesülj az új írásokról!