Kell egy csapat – könyvajánló

Szerző: | 2022. 11. 28. | Könyvajánló

Olvasási idő:

Kevés történetszerű elmesélést lehet hallani konkrét csapatokról, pedig meggyőződésem, hogy a csapatdinamika „sava-borsa” leginkább ilyen húsvér történeteken keresztül ismerhető meg igazán és emberien. 

A „Kell egy csapat” c. könyv egy régi klasszikus, ami elültette bennem annak a gondolatnak a magját, hogy a csapattal mint egész is törődni szükséges, és nem elégséges csupán az egyes egyének szintjén foglalkozni vele. (No, persze, aki szociálpszichológiát tanult, az ezen egyáltalán nem lepődik meg.) Igaz, a könyv egy kitalált történet ír le, de így is hitelesen átjön belőle, hogy milyen az a légkör, ami bomlaszt és milyen az, ami, épít egy csapatot.

Amennyiben felkeltette neked is az érdeklődésedet a könyv, arra biztatlak, hogy olvasd el te is.

Itt tudod megvásárolni a kiadótól:  https://hvgkonyvek.hu/konyv/kell-egy-csapat

PATRICK LENCIONI: KELL EGY CSAPAT – A sikeres együttműködés 5 akadálya

Összegzés három mondatban:

A könyv egy „tanmese”, amely egy fiktív üzleti helyzeten keresztül magyarázza el, hogyan lehet csapatokat bevonni, elkötelezettségüket növelni és biztosítani céljaik elérése érdekében. A történet tanulsága, hogy a szervezeteknek azért nem sikerül megvalósítaniuk a sikeres csapatmunkát, mert tudtukon kívül öt természetes, de veszélyes akadályba ütköznek. Ezek a: 1. bizalom hiánya, 2. félelem a konfliktusoktól, 3. elkötelezettség hiánya, 4. számonkérés kerülése, 5. eredmények elhanyagolása.

Összegzés

 • Lencioni, a könyv szerzője egy kitalált történetben mesél egy vezetőről, aki egy vállalat vezetésére és egy zökkenőmentesen működő vezetői csapat létrehozására törekszik. Megismerhetjük a szereplőket, és részt vehetünk az üzleti döntéseikben.
 • A történet szerint a Decision Tech nevezetű vállalat új vezérigazgatója, Kathryn Peterson megpróbál megbirkózni a káoszos körülmények között működő felsővezetői csapattal. Értékes leckéket tanul, miközben egy működőképes csapatot hoz létre.
 • Lencioni a történet előrehaladtával öt akadályt azonosít, melyekkel minden csapatnak meg kell küzdenie: a bizalom hiánya, félelem a konfliktusoktól, elkötelezettség hiánya, számonkérés kerülése és az eredmények elhanyagolása.
 • A vállalatoknak azért nem sikerül beindítaniuk és működtetniük a sikeres csapatmunkát, mert tudtukon kívül ennek az öt természetes, de veszélyes akadálynak esnek áldozatul.
 • A sikeresen működő csapatok tagjai megbíznak egymásban, fenntartások és düh nélkül vitatkoznak, és megvitatnak minden kérdést. Döntéseket hoznak, és elhatározzák, hogy a tervek szerint cselekednek. Ezen kívül számonkérik egymást, és a célt tartják szem előtt: a csapat céljainak elérését.
 • A csapatmunka romlik, ha akár csak egyetlen diszfunkciónak is teret enged a csapat.
 • 1. akadály: A bizalom hiánya. Lencioni azt mondja, hogy a csapatok esetében a bizalom azt jelenti, hogy bízunk abban, hogy minden tagnak jó szándékai vannak. A bizalom nem a csapattársak teljesítményébe vetett bizalmat jelenti, hanem bizalom abban, hogy a csapattársak nem fognak kést szúrni egymás hátába. Ha a csapattagok megbíznak egymásban, akkor a feladatra koncentrálhatnak anélkül, hogy azon aggódnának, éppen milyen játszma bontakozik ki.
 • A bizalmat azért nehéz elérni üzleti környezetben, mert az üzleti élet arra tanítja az embereket, hogy versenyezzenek egymással és csak a merész, sebezhetetlen arcukat mutassák.
 • A bizalom hiánya a piramis alapja. Ez egy olyan akadály, amelyből az összes többi csapatprobléma származik. Emiatt, ha a többi akadályt sikerül is elhárítani, a csapat még diszfunkcionális marad.
 • 2. akadály: Félelem a konfliktusoktól. Lencioni szerint a konfliktusok szükséges jók, nem pedig szükséges rosszak. Nagy különbség van a jó és a rossz konfrontációk között. A jó konfliktusok őszinték, nyíltak és célorientáltak, míg a rosszak az egóért vagy politikai előnyökért folytatott versenyek.
 • A szerző azt tanácsolja, hogy tanítsunk meg mindenkit elfogadni, hogy a konfrontáció és a konfliktus szükséges és produktívan kezelhető.
 • 3. akadály: Az elkötelezettség hiánya. A csapatok akkor hatékonyak, ha minden tag megérti, támogatja és elkötelezi magát a csapat elismert céljai mellett.
 • Az elkötelezettség előmozdítása érdekében a szerző azt ajánlja, hogy a döntéseket a csapatok konszenzussal hozzák meg, halogatás helyett válasszanak egyértelmű döntést, minden megbeszélést zárjanak le az aznapi döntések összegzésével, határozzanak meg és tartsák be a határidőket, használjanak forgatókönyveket a legjobb és legrosszabb esetek elképzelésére.
 • 4. akadály: Számonkérés kerülése. A csapattagok kényelmetlenül érzik magukat, ha valaki közülük nem tartja magát a kötelezettségvállalásához, és ők nem mutatnak rá a problémára, hiányosságra annak felelősénél. Emiatt a csapat megreked és nem tud fejlődni. Előfordulhat, hogy egy csapattag nem tud a problémáról, és visszajelzésre van szüksége a csapat többi tagjától. Megfelelően irányítva és kifejezve a csapatnyomás a támogatás és a bátorítás forrása lehet.
 • Lencioni szerint a számonkérés kialakítása magában foglalja a célok és a felelősségek egyértelművé tételét, a teljesítmény motiválására az előrehaladás értékelését és jelentéseket, egy olyan légkör létrehozását, ahol a csapattagok elszámoltathatják egymást, és csapatalapú, nem pedig egyéni jutalmakat kínál.
 • 5. akadály: Eredmények elhanyagolása. Az emberek természetükből adódóan hajlamosak saját szükségleteiket (ego, karrierfejlesztés, elismerés stb.) a csapat kollektív céljai elé helyezni, így nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egyéni sikereiknek a csapatsikerekkel szemben. Amikor a tagok nem a csapat céljait követik, vagy a csapat céljai helyett a személyes célokra összpontosítanak, a csapat nem tud jól teljesíteni. A teljesítmény javítása érdekében a csapattagoknak nyilvánosan el kell kötelezniük magukat a csapat céljai mellett.
 • A szerző azt tanácsolja, hogy segítsük a csapattagokat abban, hogy a csapat céljaira összpontosítsanak, tegyük nyilvánossá az eredményeket, és kössük a jutalmakat ezekhez az eredményekhez. Azt javasolja, hogy amikor a csapat eléri a céljait, fizessenek nekik bónuszt, és jutalmazzák meg őket jól. Lencioni azonban szigorúan ragaszkodik ahhoz, hogy soha ne jutalmazzuk meg azt a csapatot, amelyik nem éri el a céljait.
 • Patrick Lencioni könyvének üzenete egyszerű és könnyen érthető, ugyanakkor hihetetlenül erőteljes. Olyan kérdések állnak középpontban, amelyekkel a legtöbb vezető szembesül a munkája során. A szerző nem mondja meg, hogy mit kell tenni, mint sok más menedzsmenttel foglalkozó könyv. Ehelyett arra összpontosít, hogy milyennek kellene lennünk, ha csapatban dolgozunk. Történet egy vezetői csapat küzdelmeiről a működő csapatmunkáért, arról, hogy milyen öt akadályt kell leküzdeniük, hogy kivételessé és hatékonnyá váljanak.
<a href="https://agiluu.hu/author/eva/" target="_self">Mészáros-Nagy Éva</a>

Mészáros-Nagy Éva

Korábban kulturális antropológusként, ifjúsági mentorként, hr-esként és most trénerként és marketingesként is mások fejlődésének elősegítésében lelem a legnagyobb örömömet. Számomra az agilitás azt a közös változtatni akarást és fejlődést jelenti, hogy az emberek - legyenek ők gyerekek vagy felnőttek -, ha elkötelezettek, képesek szinte bármilyen kihívással megbirkózni. Az agilitás katalizálja egymást megértését, a közösségek kommunikációját és együttműködését, a folyamatos fejlődést a valódi világban valódi emberekkel.

Az Agiluu támogatja a szervezeteket, hogy agilisabbá váljanak.

Tetszett az írás? Iratkozz fel a blogra, hogy mindig értesülj az új írásokról!