Az IT erősebb, mint az üzlet?

Szerző: | 2019. 07. 08. | Agilis szoftverfejlesztés

Olvasási idő:

➔ Ahhoz, hogy a szervezetek versenyképesek maradjanak, és kiválóan teljesítsenek a piacon, fel kell gyorsulniuk, és ezt a felélénkülést a szoftver biztosíthatja számukra. Ez minden szektorra vonatkozik; a bankok már nem azáltal szállítanak értéket, hogy az aranyrudakat a páncéltermeikben tartják, hanem azzal, hogy gyorsabban és biztonságosabban kereskednek, és újabb csatornákat és termékeket állítanak csatasorrendbe, hogy azokkal kötelezzék le az ügyfeleiket.

Ma már a szoftver és a technológia felelős a szervezetek között kialakuló nagy különbségekért.

Nemzetközi kutatási adatok bizonyítják (ld. Forsgren, Humble, Kim – Accelerate: The Science of Lean Software and DevOps: Building and Scaling High Performing Technology Organizations), hogy a műszaki kiválóságot képviselő csúcsteljesítők (high-performers), nagyban meghatározzák egy szervezet üzleti eredményességét. A csúcsteljesítők képesek – szükség esetén – átlagban napi többszöri release-adásra, egy változtatásnak 1 órán belül az éles rendszerbe történő átvezetésére, és a meghibásodások 1 órán belüli elhárítására, miközben a változás hibaaránya csupán 0-15% között mozog. Az alulteljesítőknél ezzel szemben a release-adások gyakorisága átlagosan 1 hét és 1 hónap között mozog, vagyis 1 hétbe vagy akár 1 hónapba telik, amíg egy változás átvezetésre kerül az éles rendszerbe, valamint egy meghibásodást 1 nap és 1 hét közötti időtartam alatt javítják ki 31-45%-os hibaarány mellett.

A csúcsteljesítők kimutathatóan nagymértékben járulnak hozzá a szervezeti teljesítmény növekedéséhez (profitabilitás, piaci részesedés és termelékenység). Ez a tény egy jelentős érvet szolgáltat a szoftverfejlesztés kiszervezése ellen is, azt szorgalmazva, hogy az üzletstratégia számára fontos fejlesztéseket a szervezet szívébe helyezzék át.

Az általános nagyvállalati felfogás szerint az IT feladata az üzlet kiszolgálása. Ez a modell azonban ma már nem életképes.

A csúcsteljesítményt bizonyíthatóan azok a technológiai szervezetek érik el, amelyek megvalósították a DevOps-szemléletet. A szemlélet egyrészt olyan technológiai elemeken alapszik, mint a continous integration, continuous delivery és a lazán csatolt architektúrák, másrészt pedig olyan szervezeti kultúrát követel meg, amely a nagy fokú együttműködést, a kockázatok megosztását, valamint a folyamatos tanulást és kísérletezést helyezi előtérbe, amik mind az agilis/leanmozgalmak sarokkövei.

Az általános nagyvállalati felfogás szerint az IT feladata az üzleti kiszolgálása. Ez a modell azonban ma már nem életképes. Az IT-ból származó DevOps-szemlélet, ami hosszú távon az eszközein keresztül (mint pl. continuous delivery, iteratív és inkrementális fejlesztés) biztosíthatja az üzlet sikerességet, bizonyíthatóan minden szektorban erős transzformációs hatással bír.  Ez a transzformációs hatás szervezetfejlesztő erőként hat vissza a szervezetre. Amennyiben az üzleti oldal ezt nem hajlandó tudomásul venni, nem lesz képes hatékonyan szoftveren alapuló megoldásokat szállítani a piacra, ezáltal lemarad azon versenytársaihoz képest, amelyek ezt a szempontot nagyon is figyelembe veszik.

A műszaki kiválóságot megtestesítő DevOps-kultúra utat tör magának: felemeli az IT-t, és egyenrangú félként követeli ki magának az őt megillető helyet az üzleti oldal mellett. A sikeres szervezetek csakis az üzleti oldal és a technológia szoros összefonódásával lesznek képesek megtartani az előnyüket. Azok a szervezetek, amelyek pedig nem így gondolkoznak, nehezen behozható hátrányba sodorják magukat.

<a href="https://agiluu.hu/author/istvan/" target="_self">Marhefka István</a>

Marhefka István

9 éves koromban kezdtem a programozást, professzionálisan pedig több mint 20 év tapasztalattal rendelkezem szoftvertermékek kifejlesztésében. Jónéhány agilis csapatban dolgoztam különféle szerepkörökben (vezető szoftverfejlesztő, architect, termékfelelős, scrum master stb.), ahol az erős csapatmunkára építve hoztunk létre sikeres termékeket. Dolgoztam magyar KKV-knál, multiknál Magyarországon és Svájcban. Korábbi saját startupom, az amerikai irodát is működtető Be-novative nevű cég, amelyből már exiteltem, a mai napig sikeres. Agilis szervezetfejlesztői és DevOps tanácsadóként 2017 óta dolgozom. Elsősorban hazai kkv-k és nagyvállalatok agilis és digitális transzformációs törekvéseit támogatom.

Az Agiluu támogatja a szervezeteket, hogy agilisabbá váljanak.

Tetszett az írás? Iratkozz fel a blogra, hogy mindig értesülj az új írásokról!