A szoftverfejlesztés, mint szakma lehetőségei

Szerző: | 2018. 10. 17. | Agilis szoftverfejlesztés

Olvasási idő:

Általános jelenség a munkaerőhiány a globális IT-piacon. Magyarországon egyes becslések szerint 30.000-en hiányoznak ebből a szektorból, emiatt sok felnőtt kezdte átképezni magát szoftverfejlesztőnek.
Egyik barátom, egy 38 éves családanya, szolfézst tanít gyerekeknek. Magyarországon nem túl jól fizetett állás a tanári, ezért ő is elkezdett azon gondolkozni, hogy érdemes lenne-e átképeznie magát programozónak, és azt kérte, írjam le neki, miért ajánlanám neki ezt a szakmát.

Ha pedig szakmabeliek vagyunk, akkor is érdemes felidézni, hogy miért is vagyunk ezen a pályán.

Te miért csinálod?

Kedves Zsuzsa!

➔ Igen, mindenhonnan az folyik, hogy ez egy olyan szakma, amié a jövő (de már a jelen is), és milyen sokat fizetnek már egy kezdőnek is… Sajnos sok munkát nem fizetnek meg úgy, és ismernek el, mint amennyire kellene. Ezért is kacsingatnak sokan a programozás, vagyis inkább mondjuk úgy, a szoftverfejlesztés felé.

Sokan a szoftverfejlesztést még mindig programozásnak gondolják. Igen, az egyik legidőigényesebb része maga a programozás, amikor a gépet kell „simogatni”. A programozás tehát a géppel végzett tevékenység, a szoftverfejlesztés viszont több ennél, ugyanis itt már az a cél, hogy közösen, csapatban alkossunk szoftvert valós felhasználóknak, akiknek ezáltal egy valós problémáját oldjuk meg.

Nagyon különböznek a szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégek abban a tekintetben, hogyan tekintenek a szoftverfejlesztésre, és valósítják meg azt.

Ha a végletekig le akarom egyszerűsíteni, akkor vannak olyan cégek, ahol úgy gondolják, hogy van az ügyfél, neki megrendelésre készítenek szoftvert, és mindent alárendelnek az ügyfél kívánságainak. Ebben a végletes példában a szoftvert fejlesztő inkább alárendelt szerepbe kényszerül, kisebb is a mozgástere; megmondják, mit kell csinálnia, és azt lefejleszti. Sokszor a szakmaiság is háttérbe szorul; ilyenkor a szoftverfejlesztést szakmunkának tekintik, ami így csupán gyakorlati programozássá degradálódik, akárcsak a gyártás.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. Vannak olyan cégek, amik magukra is úgy tekintenek, mint egy termékre. Úgy gondolkodnak, hogy az embereik azok, akiken keresztül képesek megújulást és változást hozni önmaguk és a környezetük számára. A munkatársaik jóllétének köszönhetően képesek kiemelkedő és egyedi eredményt elérni a piacon.

Az ilyen cégek sok tekintetben rugalmasak, beleszólást engednek a munka majdnem bármilyen részébe, sőt nemcsak engedik, hanem el is várják, hogy az emberek saját maguk alakítsák a cég és a termék/projekt életét.

A szoftverfejlesztés magába foglalja a programozáson túl a csapat építésének, fejlesztésének lehetőségét, a termék/projekt bizonyos területeinek vezetését, nemcsak programozást, hanem koncepcionálást / tervezést, tesztelést, kapcsolattartást az ügyfelekkel, marketinget, a rendszer üzemeltetését stb. Sok helyen ezeket a feladatokat dedikált szakemberek végzik el, de haladóbb gondolkodású cégek esetében a különböző területek nem különülnek el élesen egymástól, és így lehetőség nyílik arra, hogy a különféle területeken végzendő munkába belelássunk, abban részt is vegyünk.

Én ez utóbbi típusú cégekben látok nagy lehetőséget. Ha értesz a programozáshoz, akkor mindenképpen keresett leszel, ha pedig a szoftverfejlesztésben foglalt többi terület felé is nyitottan fordulsz, akkor igazán ki tudod majd aknázni a benned rejlő tehetséget.

  • Szívesen terveznél te is felhasználói felületet, mert van grafikai vénád?
  • Úgy érzed, hasznos csapattag lennél, mert van empátiás készséged, és könnyen szót értesz másokkal?
  • Vagy az empátiádat arra szeretnéd inkább használni, hogy a felhasználók fejébe láss, esetleg velük kommunikálva segíthess nekik?
  • Szeretsz problémákat megoldani, vagy éppen problémákat felfedezni, amik új üzleti lehetőséget rejtenek?

Ezekre és még több mindenre is lehetőséged nyílik a szoftverfejlesztésben.

A szoftverfejlesztő cégek szerintem a legnyitottabb cégek a világon. A technológia hozza mostanában a társadalom életébe a legnagyobb változásokat. Te is részese lehetsz ennek, miközben olyan emberekkel leszel körülvéve, akiknek a gondolkodása téged is inspirál majd, és fejlődésre késztet. Ráadásul ez a közeg nemzetközileg beágyazódott, tehát az ötletek globálisan áramlanak, ami még izgalmasabbá teszi az egészet: arra is lehetőséged nyílik majd, hogy együtt dolgozz külföldiekkel, új kapcsolatokat teremts, más gondolatokat és kultúrákat ismerj meg.

A szoftverfejlesztés óriási lehetőség a világ és az egyén számára is.

Nem lesz könnyű, sokat kell tanulni, és a tanulás soha nem fog véget érni. Technológiák jönnek-mennek, paradigmaváltások követik egymást, az új generációk újabb lökést adnak a fejlődésnek, a világ pedig megjósolhatatlan irányban és gyorsan változik, amihez alkalmazkodni kell. De ez mindenki számára nehézség, és egyben óriási lehetőség is; így bárki, aki szeretne, időről időre megújulhat.

Biztosan lesznek majd olyan emberek körülötted, akik segítenek, azonban mindent magadnak kell majd megtanulni. Ez nem fog menni másképp, csak ha kíváncsisággal és lelkesedéssel tudod csinálni.

Nagy döntés az, hogy szakmát váltasz. Ha kedvet érzel magadban erre (ami nem csak a jól fizető munkából adódó pénzügyi lehetőséget jelenti), akkor látogass el a programozóiskolák rendezvényeire, nyílt napjaira, hogy érezd a pezsgést, az energiát, a lelkesedést.

HAJRÁ!!!

<a href="https://agiluu.hu/author/istvan/" target="_self">Marhefka István</a>

Marhefka István

9 éves koromban kezdtem a programozást, professzionálisan pedig több mint 20 év tapasztalattal rendelkezem szoftvertermékek kifejlesztésében. Jónéhány agilis csapatban dolgoztam különféle szerepkörökben (vezető szoftverfejlesztő, architect, termékfelelős, scrum master stb.), ahol az erős csapatmunkára építve hoztunk létre sikeres termékeket. Dolgoztam magyar KKV-knál, multiknál Magyarországon és Svájcban. Korábbi saját startupom, az amerikai irodát is működtető Be-novative nevű cég, amelyből már exiteltem, a mai napig sikeres. Agilis szervezetfejlesztői és DevOps tanácsadóként 2017 óta dolgozom. Elsősorban hazai kkv-k és nagyvállalatok agilis és digitális transzformációs törekvéseit támogatom.

Az Agiluu támogatja a szervezeteket, hogy agilisabbá váljanak.

Tetszett az írás? Iratkozz fel a blogra, hogy mindig értesülj az új írásokról!